Konsten har genomgått oerhört många skiften. Det är så klart inte så konstigt då konst är en företeelse som sträcker sig ända tillbaka till förhistorisk tid. Från grottmålningar till samtida #D-generad konst och färgrika affischer som kan pryda hemmets väggar. Numera har konst tagit resan från finrummen in i varje persons hem, och ofta så är vi mer omgivna av konst än vad vi kan tro. Om man tar sig tid att reflektera över konsten i sin vardag kommer man däremot att se att de i princip präglas allt. Till och med de saker som vi generellt sett inte förknippar med konstyttringar.

Många har valt att sätta gränsen för framväxten av samtida konst till den punkt i tiden då konsten kommersialiserades. För innan dess så var konstexponeringen i stor del begränsad till vad man kunde ta del av i de lite finare rummen såsom kyrkor, offentliga rum och andra platser som inte nödvändigtvis var tillgängliga för gemene man.

När man pratar om olika typer av konst så gör man därför en ett svepande antagande om oerhört många epoker. Eftersom konst sträcker så långt över den mänskliga historien så har begreppet på sätt och visst vuxit bortom sig själv. Särskilt då det inte finns någon officiell instans som kategoriseras och indexerar alla konstyttringar.

Vad är då kontentan av det hela? Olika sorts konst är en given del av mänskligheten. Men vi har kommit långt bortom möjligheten att hålla koll på alla yttringar. Därför är det verkligen tid att likställa samtliga kostformer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *